Zelfs wanneer je kiest voor de meest kwalitatieve dakkapel die er op de markt is terug te vinden is het niet ondenkbaar dat je geconfronteerd zal worden met bepaalde problemen. Een klassiek probleem met een dakkapel is bijvoorbeeld het optreden van lekkage. Indien dit probleem opduikt is het van belang om zo snel mogelijk op de situatie te anticiperen. Alleen op deze manier wordt voorkomen dat ze escaleert en het herstellen van de waterschade aanzienlijke kosten met zich meebrengt. Wil je graag meer te weten komen over lekkage dakkapel en wat je er precies allemaal tegen kan ondernemen? Je ontdekt het op deze pagina!
Inhoud van deze prijsgids:
Hoe ontstaat lekkage bij een dakkapel?
Een lekkage dakkapel kan op verschillende manieren ontstaan. In eerste instantie kan ze bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de invloed die regen en wind uitoefenen op de constructie. Op het ogenblik dat er sprake is van een harde wind, een hevige regen of intensieve sneeuwval is het mogelijk dat de dakbedekking komt te verschuiven. Een andere mogelijkheid is dat er scheuren optreden in de dakbedekking van een plat dak. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat er op een zeker ogenblik kleine openingen zullen opduiken tussen enerzijds de dakkapel en anderzijds het dak. Deze kunnen uiteindelijk leiden tot lekkage evenals allerhande andere vochtproblemen. Een andere oorzaak buiten net genoemde is terug te vinden in de beschadigingen die opduiken aan de kapel zelf. Deze kunnen zeer onschuldig beginnen, maar na verloop van tijd explosief in omvang toenemen. Op deze manier kan op het eerste zicht onschuldige schade uiteindelijk uitmonden in een ernstig lek.
Is lekkage bij een dakkapel altijd een ‘fout’?
Het opduiken van lekkage is een klassiek probleem bij een dakkapel. Dit heeft alles te maken met het feit dat het in de praktijk vaak een behoorlijke opgave is om een dakkapel waterdicht te plaatsen en daarna te houden. Dit geldt niet in het minst voor het moment waarop er gebruik wordt gemaakt van ‘levend materiaal’ zoals bijvoorbeeld hout. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de algehele constructie van de woning. Indien een dakkapel wordt geïntegreerd in een bestaande woning is de kans namelijk bestaande dat de dakbedekking schade oploopt. Is dat het geval of treedt er bijvoorbeeld schade op aan het kozijn? Dan kan het al snel voorkomen dat water zich een weg naar binnen in huis weet te banen met alle vervelende gevolgen van dien.
Hoe een lekkage dakkapel vaststellen?
Wanneer je het vermoeden hebt dat je te maken hebt met een lekkage dakkapel is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak van het lek te achterhalen. Alleen op deze manier is het mogelijk om de impact van de lekkage en bijgevolg ook de kosten die noodzakelijk zijn om het probleem te verhelpen zoveel mogelijk te beperken. In principe wordt er bij het detecteren van een lekkage in een dakkapel altijd eerst een visuele inspectie uitgevoerd waarna er een vochtmeting gebeurt. Hoe deze vochtmeting precies verloopt is een beetje afhankelijk van de situatie. Enkele mogelijkheden op dit vlak zijn:
- Een rookproef;
- Kleurstofdetectie;
- Thermografie;
Het is ook perfect mogelijk dat er tijdens het onderzoek verschillende soorten vochtmetingen worden toegepast. In principe wordt alles ingezet wat nodig is om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Is deze bekend? Dan wordt de plaats van het lek gemarkeerd. In bepaalde gevallen is het mogelijk om de lekkage meteen te verhelpen, maar in meer extreme omstandigheden kan het zomaar gebeuren dat er een gespecialiseerd bedrijf moet worden ingeschakeld. In dit laatste geval lopen de kosten uiteraard al snel hoger op.
Hoe een lekkage dakkapel verhelpen?
Veel mensen die geconfronteerd worden met een lekkage dakkapel vrezen meteen dat ze grote kosten zullen moeten maken om dit probleem te verhelpen. Dat kan inderdaad het geval zijn, maar gelukkig valt het in de praktijk vaak ontzettend mee. Wist je bijvoorbeeld dat in sommige gevallen het leegmaken van de regenpijp of het schoonmaken van het platte dakje boven je dakkapel reeds voldoende kan zijn? Is het probleem toch wat ernstiger en moeten er daarom meer ingrijpende herstellingen of werkzaamheden gebeuren? In dat geval kunnen de kosten natuurlijk wel al snel oplopen. We hebben enkele prijzen op dit vlak alvast even voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.
Type herstelling aan dakkapel | Gemiddelde kostprijs |
Vernieuwen van het dakleer | Gemiddeld zo’n 150 euro |
Opnieuw creëren van aansluiting met dak | Gemiddeld zo’n 150 euro |
Vernieuwen van de dakranden | Gemiddeld zo’n 200 euro |
Zijn bovenstaande herstellingen niet noodzakelijk en volstaat het in jouw situatie wel degelijk om gewoon de regenpijp leeg te laten maken of het dakje boven je dakkapel schoon te maken? In dat geval kan je bij uitbesteding aan een professioneel bedrijf rekenen op een gemiddelde kostprijs van zo’n 60 à 70 euro voor het volledige karwei.
Kan je dakkapel lekkage voorkomen?
Niet alleen is lekkage dakkapel zeer vervelend, daarnaast kunnen de kosten voor het uitvoeren van de herstellingen behoorlijk hoog oplopen. Wist je echter dat er verschillende mogelijkheden bestaan om het risico op dakkapel lekkage aanzienlijk terug te dringen? Een belangrijk aandachtspunt op dit vlak is het periodiek laten uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan het dak. Door hiervoor een beroep te doen op een erkend dakdekker kan je er zeker van dat je altijd over een actueel beeld beschikt van de staat van je dakbedekking. Bovendien kunnen mogelijke scheurtjes snel worden opgemerkt waardoor er meteen actie tegen kan worden ondernomen. Een goed en regelmatig onderhoud van je dakkapel en in het bijzonder het dak waarover ze beschikt kan dus veel narigheid voorkomen.