Tijdens het bouwen van een dakkapel is het belangrijk om rekening te houden met de beglazing die er in wordt geplaatst. Veel mensen kiezen er voor om hun dakkapel op optimale wijze te isoleren, maar houden onvoldoende rekening met de isolatiewaarde van het glas die ze in de ramen plaatsen. Dat is jammer, want op deze manier worden de geleverde inspanningen met betrekking tot de gewone isolatie grotendeels teniet gedaan. Je zal op dit vlak dus heel wat hebben geïnvesteerd, maar slechts een zeer beperkt rendement kunnen boeken. Wil jij graag meer te weten komen over de mogelijkheden op vlak van de beglazing die in een dakkapel kan worden geplaatst? In dat geval is het beslist de moeite waard om de informatie op deze pagina even uitvoerig door te nemen.
Inhoud van deze prijsgids:
Hoeveel kost glas voor in een dakkapel?
Wanneer je op zoek gaat naar geschikt glas om in je dakkapel te plaatsen wordt het meteen duidelijk dat er een keuze kan worden gemaakt uit een ruim aanbod aan mogelijkheden. Beglazing bestaat tegenwoordig dan ook in zeer veel uiteenlopende uitvoeringen. Je kan er nog steeds voor kiezen om gewoon enkel glas te plaatsen, maar dat gebeurt eigenlijk nooit meer. Het voordeligste alternatief naast enkel glas is standaard dubbel glas, maar veel interessanter is het om te kiezen voor hoogrendementsglas. In ieder geval, naar welk type glas jouw voorkeur ook uit mag gaan, wij hebben de verschillende mogelijkheden inclusief hun kosten alvast even voor jou op een rijtje gezet.
Type glas voor in de dakkapel | Gemiddelde kostprijs |
Dubbel glas | Gemiddeld zo’n 70 euro per vierkante meter |
Standaard hoogrendementsglas | Gemiddeld zo’n 72 euro per vierkante meter |
HR+ glas | Gemiddeld zo’n 77 euro per vierkante meter |
HR++ glas | Gemiddeld zo’n 82 euro per vierkante meter |
HR+++ glas | Gemiddeld zo’n 122 euro per vierkante meter |
Tot 30% besparen op de kosten van glas voor een dakkapel
Het is algemeen bekend dat een investering in glas gepaard kan gaan met een meer dan behoorlijk kostenplaatje. Dit geldt eveneens voor het glas dat wordt aangekocht om in de dakkapel te plaatsen. Gelukkig bestaat er een zeer eenvoudige mogelijkheid om meteen een besparing te realiseren die kan oplopen tot zomaar even 30 procent. Een dergelijke besparing wordt zeer eenvoudig verkregen, namelijk door het opvragen van offertes bij meerdere bedrijven die je dakkapel kunnen isoleren. Door het uitvoeren van een dergelijke, objectieve vergelijking is het in ieder geval mogelijk om het aanschaffen van nieuwe beglazing voor jouw dakkapel op financieel vlak een behoorlijk stuk interessanter te maken.
De prijsopbouw van glas voor in een dakkapel
Het kopen van het nieuwe glas voor in je dakkapel is één ding, maar het spreekt voor zich dat het glas ook nog moet worden geplaatst. Op het ogenblik dat we de prijsopbouw van glas voor in je dakkapel in detail gaan bekijken kan worden vastgesteld dat we te maken hebben met drie verschillende onderdelen. In eerste instantie is er de arbeidskost. Deze bedraagt 50 procent. Het kopen van het glas zelf neemt 45 procent van de totale prijs in beslag terwijl de resterende 5 procent opgaat aan de voorrijkosten die worden aangerekend. Het is onnodig om te zeggen dat de exacte prijsopbouw wel nog altijd kan worden beïnvloed door de situatie in kwestie.
Keuzes die de kostprijs van glas voor in een dakkapel kunnen beïnvloeden
Vooraleer je definitief bepaald glas gaat aanschaffen voor in je dakkapel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er meerdere keuzes gemaakt dienen te worden. Het gaat hierbij om de volgende zaken:
Keuze 1: Het type glas
Zoals je reeds hebt kunnen vaststellen is het tegenwoordig mogelijk om een keuze te maken uit verschillende soorten glas voor in je dakkapel. Op dit vlak kan je er voor kiezen om gewoon enkel of dubbel glas in huis te halen, maar wat ook te denken van hoogrendementsglas? Hoe beter het glas isoleert, des te hoger het prijskaartje komt te liggen, maar des te groter ook de besparing wordt die op de eindfactuur kan worden gerealiseerd. Zie ook: glaszetter kosten.
Keuze 2: De dikte van het glas
Glas kan worden aangekocht in tal van verschillende diktes. De minimale dikte bedraagt 4 mm. Op het ogenblik dat het glas over een extra dikte beschikt zal je uiteraard rekening moeten houden met een bepaalde meerprijs, maar deze blijft eigenlijk vrij beperkt. Let op, de dikte van het glas welke kan worden geplaatst is altijd (deels) afhankelijk van de dikte van het kozijn waar gebruik van wordt gemaakt. Hier moet dan ook voldoende rekening mee worden gehouden.
Keuze 3: Ventilatieroosters plaatsen of niet?
Op het ogenblik dat je er voor kiest om je dakkapel zo optimaal mogelijk te laten isoleren is het belangrijk om eveneens een goede ventilatie te voorzien. Op dit vlak kan je er voor kiezen om een klein of groot ventilatierooster te plaatsen. Voor een klein exemplaar betaal je gemiddeld rond de 20 euro terwijl je voor een groot rooster rekening dient te houden met een prijskaartje van om en bij de 65 euro.
Interessante bespaartips
Ben je er na het lezen van bovenstaande nog niet helemaal over uit welke van de verschillende soorten glas voor jouw dakkapel het interessantst is? Of wil je vooral een aantrekkelijke besparing kunnen realiseren op het kopen en laten plaatsen van de beglazing in de dakkapel? In dat geval kunnen de onderstaande bespaartips je daarbij helpen.
- Het aanvragen van een subsidie
Voor een investering in isolatie en dus ook in isolatieglas geldt dat er nog steeds een bepaalde subsidie kan worden verkregen. Door het aanvragen van een dergelijke subsidie is het uiteindelijk mogelijk om een zeer mooie besparing op het investeringsbedrag te realiseren. Deze besparing kan op de koop toe ook nog eens worden verkregen zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit en degelijkheid. Het aanvragen van een subsidie voor het kopen van isolatieglas voor in je dakkapel is dan ook altijd de moeite waard.
- Kies voor zo optimaal mogelijk isolerend glas
Uiteraard is het voordeliger om gewoon te kiezen voor standaard, dubbel glas voor in je dakkapel, maar daar staat tegenover dat de uiteindelijke isolatiewaarde eerder aan de beperkte kant is. Dat is uiteraard niet bepaald interessant te noemen, in tegendeel. Het is omwille van deze reden dan ook altijd financieel op middellange tot lange termijn interessanter om te kiezen voor hoogrendementsglas. Door te kiezen voor dergelijke beglazing zal je namelijk kunnen vaststellen dat de besparing op de energiefactuur niet één keer, maar wel elk jaar opnieuw optimaal is.