Onafhankelijke informatie met meer dan 15+ jaar ervaring
Gratis en vrijblijvend

Een bekende soort uitbouw aan je huis is het aanleggen van een dakkapel, waarmee je jouw bovenverdieping vergroot door meer loopruimte en door een hogere ruimte om te staan te creëren. Tevens kun je door een dakkapel natuurlijk licht in je ruimte binnenlaten en kun je deze ruimte ook meteen ventileren. Je hebt verschillende constructies bij de aanleg van een dakkapel: prefab en maatwerk.

Prefab versus maatwerk

Bij maatwerk wordt je dakkapel op locatie in elkaar getimmerd en geïnstalleerd. Het voordeel hiervan is dat je de dakkapel uniek en persoonlijk kunt ontwerpen. Je kunt daarentegen ook kiezen voor een prefab dakkapel. Bij deze constructie is het timmerwerk al gedaan en hoef je slechts de complete dakkapel op je dak te laten plaatsen. Door het massawerk, waarin de prefab dakkapel geproduceerd wordt, is een lagere prijs bij een prefab dakkapel gegarandeerd. Ook zorgt de prefab dakkapel voor een verlaging van de arbeidskosten, omdat dit uitbouwproject niet zo veel tijd in beslag neemt.

Verschillende soorten dakkapellen

Er zijn verschillende soorten dakkapellen. Je kunt onderscheid maken wat betreft de vorm. Je kunt bijvoorbeeld voor een puntdak gaan of voor een plat dak kiezen of kiezen voor een dakkapel met een rond kozijn en alle varianten daar tussenin. Ook zijn er meerdere materiaalkeuzes mogelijk, zoals hout, kunststof, riet en zink. Zink wordt vooral gekozen om zijn hoogwaardige kwaliteit, maar is wel vrij duur. Daarnaast kun je nog een keuze maken uit verschillende modellen: een standaard dakkapel, een dubbele dakkapel, een dakkapel met een balkon of met een deur of een nokverleggende of nokverhogende dakkapel.

De Omgevingsvergunning

Ga je bouwen, verbouwen of renoveren? Houd er dan rekening mee dat het zo kan zijn dat je een Omgevingsvergunning nodig hebt. Weet je niet precies of je deze vergunning nodig hebt, dan is het handig om van tevoren een adviesgesprek aan te vragen bij je gemeente. Je kunt ook vergunningsvrij bouwen, wanneer je bijvoorbeeld een dakkapel aan de achterkant van je woning laat plaatsen. Voor een dakkapel aan de voorkant en zijkant van je woning bij een hoekwoning moet je wel een omgevingsvergunning aanvragen, aangezien je dan een grotere invloed uitoefent op de rest van de omgeving. Je dakkapel ligt immers aan een openbaar toegankelijk gebied in dit geval.

Wat zijn de voorwaarden voor vergunningsvrij (ver)bouwen?

Aan het vergunningsvrij bouwen zitten ook een aantal voorwaarden verbonden. De dakkapel wordt allereerst gebouwd aan de achterkant of aan de zijkant van je woning en grenst niet een aan openbaar toegankelijk gebied. De dakkapel moet daarnaast een plat dak hebben. Kies je bijvoorbeeld voor een puntdak dan is altijd een vergunning vereist. Tevens mag je dakkapel niet groter zijn dan 175 centimeter, moet de onderkant meer dan 50 maar minder dan 100 centimeter boven de dakvoet liggen en moet de bovenkant meer dan 50 centimeter van de daknok liggen. De zijkanten van je dakkapel moeten meer dan een halve meter van het dakvlak af liggen. Een dakkapel mag zich niet bevinden op een tijdelijke woning, zoals een woonwagen of recreatiewoning. Deze voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen gelden ook, wanneer je iets wil veranderen aan een reeds bestaande dakkapel.

Uitzondering voor een dakkapel aan de voorkant

Een dakkapel mag alleen vergunningsvrij gebouwd worden aan de voorkant van je huis, als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Ten eerste moet het bestemmingsplan een dakkapel aan de voorkant van de woning toestaan. Daarnaast mogen er geen welstandseisen gelden. Als laatste moet de dakkapel ook nog voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je dakkapel heeft een plat dak
  • Je dakkapel is niet hoger dan 1.75 meter
  • De onderkant van de dakkapel ligt meer dan een halve meter maar minder dan 1 meter boven de dakvoet liggen
  • De bovenkant van de dakkapel moet meer dan 50 centimeter van de daknok liggen
  • De zijkanten van je dakkapel moeten meer dan een halve meter van het dakvlak af liggen.

Bestemmingsplan

Voldoe je niet aan een van de bovengenoemde voorwaarden, dan valt je verbouwing onder het bestemmingsplan en moet je een omgevingsvergunning aanvragen. In deze planologische regelgeving heeft de overheid regels vastgesteld voor ruimtelijke ordening, waaraan je je als burger moet houden. In het bestemmingsplan is bijvoorbeeld vastgelegd welk gebruik van grond is toegestaan. Hieraan zijn bepaalde regels verbonden wat betreft het bouwen eraan en gebruik ervan.

Welstandseisen

In deze bepaling legt de overheid vast aan welke uiterlijke eisen gebouwen moeten voldoen. Denk hierbij aan de vorm van je woning, het gebruik van materialen en kleuren. De welstandseisen verschillen per gemeente, dus ook hierbij is het raadzaam eerst met je gemeente in gesprek te gaan over de mogelijkheden.

 


Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Bekijk de beste dakkapel specialisten in jouw regio:

dakkapellenprof

Dakkapellenprof

Dakkapellenprof is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren Lees meer

benelux

Benelux Dakkapellen Tilburg

Benelux Dakkapellen is een bedrijf gevestigd in Tilburg, Nederland, dat gespecialiseerd is Lees meer

040516_logo-zwart-rood-liggend

DakkapelDirect B.V.

DakkapelDirect B.V. is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervaardigen Lees meer

Laatste nieuws