Een dakkapel op het dak van je woning biedt vele voordelen, waaronder meer leefruimte van je vertrekken, een hogere woningwaarde van je huis en het is een onderhoudsarme aanbouw. Daarnaast is een dakkapel ook niet eenzijdig; er zijn verschillende maten, vormen en afwerkingen mogelijk. Hierbij moet je wel rekening houden dat je jouw dakkapel goed monteert, want een foutief geplaatste dakkapel zorgt juist voor meer nadelen dan voordelen. Dit blog zal de meest voorkomende fouten bij plaatsing van een dakkapel behandelen, zodat je weet waar je op moet letten.
Bekijk ook:
Inhoud van deze prijsgids:
Een dakkapel is toch vergunningsvrij?
Een van de meest gemaakte fouten is dat verondersteld wordt dat een dakkapel bouwen vergunningsvrij is, aangezien er tegenwoordig veel meer mag met een aanbouw dan vroeger. Dit is in veel gevallen ook zo, maar er zijn ook de beroemde uitzonderingen die de regel bevestigen.
Een dakkapel aan de achterzijde aan je huis
Een dakkapel aan de achterkant van je woning is vergunningsvrij, mits deze voldoet aan een aantal voorwaarden. Ten eerste moet een dakkapel minimaal vijftig centimeter de ruimte hebben tussen de wang en de woning scheidende muren als ook vijftig centimeter tussen de nok en het dak van je dakkapel. Tevens moet je minimaal vijftig centimeter en maximaal honderd centimeter tussen je dakeinde en het kozijn van je dakkapel houden.
Ik heb geen vergunning nodig
In een welstandvrij gebied heb je niet vaak een vergunning nodig. Dit klopt niet altijd en is afhankelijk van de interpretatie die jouw gemeente hieraan geeft. Daarom moet je de regelgeving van je gemeente kennen, voordat je zo maar begint te bouwen. Ook hoor je vaker dat de website Vergunningscheck aangeeft dat je geen vergunning nodig hebt, maar toch blijkt dat je een vergunning had moeten aanvragen, omdat je de regels verkeerd begrepen had. Vraag dus altijd eerst aan de gemeente na of je een vergunning nodig hebt.
Kiezen voor het duurste
Veel mensen kiezen in plaats van een prefab dakkapel een duurdere, op maat gemaakte variant dakkapel, omdat men geen keuze zou hebben in het ontwerp van de dakkapel. Prefab is echter zeer goedkoop en kost weinig tijd om deze te installeren. Tevens bieden steeds meer leveranciers de mogelijkheid om de catalogus variant iets meer naar je wensen aan te passen.
Ook geen kunststof…
Veel mensen kiezen er tevens niet voor om een kunststof dakkapel aan te schaffen, omdat velen nog van mening zijn dat een kunststof dakkapel er te plastic uitziet. Tegenwoordig is dit materiaal echter veel moderner en heeft het als bijkomend voordeel dat het prima isoleert. Kunststof biedt je veel keuzes in kleur en uitvoering, zoals een houtlook dakkapel. Ook is kunststof een goede en goedkope optie.
Of casco
Een casco dakkapel wordt wind- en waterdicht geleverd. Je krijgt eigenlijk slechts een bouwkundige basis, een skelet, waarna je als ervaren klusser je dakkapel zelf verder af maakt. Hierdoor bespaar je arbeidskosten en materiaalkosten en kun je de dakkapel inrichten zoals jij wil. Het nadeel is wel dat je ervaring moet hebben en veel tijd.
Vergeten de buren in te lichten
Of je nu voor een prefab of op maat gemaakte dakkapel kiest, de buren zullen enig hinder van de bouwwerkzaamheden ondervinden. Het is daarom beleefd om hen van te voren in te lichten en zo zullen de buren geen klacht indienen over geluidsoverlast. Tevens zal je prefab dakkapel wel met een hijskraan naar boven worden getild, die ruimte moet hebben om te staan. Het zou fijn zijn als je daarom de ruimte hiervoor hebt, doordat je buren de auto even ergens anders zetten. Het is echter ook handig om de buren aan je kant te krijgen, omdat je met toestemming van je buren gemakkelijker een vergunning krijgt om je dakkapel te bouwen.
Geen bezoekje gebracht aan de showroom?
Het is bij dakkapellen ook vaak raadzaam om langs een showroom te gaan. Bezoek meerdere leveranciers, zodat je ten eerste ziet welke leverancier wat aanbiedt. Ten tweede kun je ook in de showrooms zien hoe de kleuren er in het echt uitzien en hoe je dakkapel is samengesteld. Een derde voordeel is dat je met vertegenwoordigers kunt spreken, die je perfect kunnen vertellen wat je over de dakkapel wil weten. Door de dakkapellen te zien, weet je precies waarvoor je kiest en betaalt.
Niet kiezen voor ventilatieroosters
Vooral bij houten dakkapellen is het plaatsen van ventilatieroosters bijna een must. Door het plaatsen van ventilatieroosters kun je namelijk condensatie tegengaan. Een nieuw geplaatste dakkapel bevat namelijk geen kiertjes, waardoor ventilatie in je nieuwe leefruimte vermindert. Het water in de lucht kan niet afgevoerd worden en slaat neer op het koude raamoppervlak. Dit voorkom je door je ventilatieroosters open te laten staan.
Sluit een onderhoudscontract af
Bij voornamelijk houten dakkapellen moet je veel onderhoud plegen aan je dakkapel. Het hout moet zeker om de vijf jaar geschuurd, opgevuld en geverfd worden en dat is flink wat werk. Het is belangrijk dat je voor de duurzaamheid van het hout dit onderhoud ook verricht. Of laat verrichten. De meeste leveranciers bieden daarom ook onderhoudscontracten aan, waarbij zij voor het onderhoud van je dakkapel zorgen. Zo zorg je voor een periodiek onderhoud tegen een relatief lage prijs.
Niet de eerste, de beste
Veel mensen vergeten ook om bedrijven die dakkapellen plaatsen te vergelijken. Je kunt online bij deskundige bedrijven offertes opvragen, waarmee je wel veertig procent kunt besparen op je totale verbouwkosten. Tevens kun je zo de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw klus vinden.
Gerelateerd:
Wil jij zonnepanelen op je dakkapel? Zie hier een overzicht van alle pv installateurs in Nederland.