Wanneer je er aan denkt om een dakkapel voor je huis te realiseren is het altijd belangrijk om er bij stil te blijven staan dat je in bepaalde gevallen een vergunning dient aan te vragen. Deze vergunning is gelukkig niet altijd vereist, in tegendeel. Ben je benieuwd in welke gevallen je een vergunning voor je dakkapel moet aanvragen en welke kosten dit met zich meebrengt? Lees dan snel verder, want wij vertellen je graag alles wat je moet weten over een vergunning voor een dakkapel en de bijbehorende kosten op deze pagina.
Inhoud van deze prijsgids:
Kosten vergunning overzicht per gemeente
Hoeveel kost een vergunning voor een dakkapel?
De prijs die wordt aangerekend voor het aanvragen van een vergunning voor een dakkapel is afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld dien je er rekening mee te houden dat deze prijs is gelegen tussen de 300 en 600 euro. Let op, deze prijs komt bovenop de kosten voor de dakkapel en de plaatsing. Afhankelijk van de gekozen dakkapel ligt de aankoopprijs hiervoor alleen reeds tussen de 3.000 en 6.000 euro. Wanneer je een vergunning moet aanvragen zal dit kostenplaatje dus nog een beetje stijgen.
Wanneer is een vergunning voor een dakkapel vereist?
Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven dien je er als eigenaar van een woning lang niet altijd rekening mee te houden dat er een vergunning aangevraagd moet worden, in tegendeel. De enige situatie waarin een vergunning nodig is, is wanneer de dakkapel zich aan de voorzijde van de woning bevindt. Wanneer je twijfelt of een dergelijke vergunning moet worden aangevraagd of niet is het altijd interessant om een zogenaamde vergunningscheck uit te voeren. Een dergelijke controle doorlopen neemt ongeveer 5 minuten van je tijd in beslag en dan heb je absolute zekerheid.
Het indienen van een dakkapel vergunning
Het indienen van een vergunningsaanvraag gebeurt altijd bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Om de vergunning aan te vragen dien je een bezoek te brengen aan de website; www.omgevingsloket.nl. Hier kan je inloggen door gebruik te maken van je DigiD. Bovendien is hier eveneens een overzicht te vinden van de verschillende gegevens die je moet aanleveren met betrekking tot de aanvraag van de vergunning. Denk hierbij onder meer aan de bouwtekening van de dakkapel. Zie je het niet echt zitten om deze procedure te doorlopen? In dat geval is het ook altijd mogelijk om de aanvraag van de bouwvergunning uit te besteden aan de leverancier van de dakkapel. Hij beschikt uiteraard over de nodige ervaring waardoor je steeds op beide oren kan slapen.
Beoordeling van de vergunningsaanvraag
Wanneer je, je vergunningsaanvraag voor het realiseren van een dakkapel hebt ingediend zal de gemeente deze beoordelen aan de hand van verschillende punten. Deze punten hebben betrekking tot het bestemmingsplan, de welstandsnota en het bouwbesluit.
Antwoord binnen de 8 weken
Wanneer je de aanvraag voor een vergunning voor je dakkapel hebt ingediend zal de gemeente binnen de 8 weken reageren. Wanneer de vergunning wordt toegekend dien je er alleen nog bij stil te blijven staan dat de buren over een termijn van 6 weken beschikken waarin ze bezwaar kunnen aantekenen. Het is dus bijzonder belangrijk om te wachten met de plaatsing van de dakkapel tot op het ogenblik dat deze termijn verstreken is. De verleende vergunning is namelijk pas onherroepelijk nadat deze 6 weken zijn verstreken. Het plaatsen van je dakkapel kan dan met een gerust hart gebeuren en zonder dat mensen uit je directe omgeving hier nog tegenin kunnen gaan.
Een dakkapel bouwen zonder vergunning
Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het eveneens mogelijk om een dakkapel te realiseren zonder bouwvergunning. Je dient er in dit geval wel rekening mee te houden dat de dakkapel zich aan de achterzijde van de woning moet bevinden en dus niet zichtbaar mag zijn vanop de straat. Daarnaast zijn er ook nog verschillende extra voorwaarden waar je rekening mee dient te houden. Zo dient de dakkapel te beschikken over een plat dak en moet ze zijn uitgerust met ondoorzichtige zijkanten. Het vergt een heuse aanpassing en er zijn heel veel zaken waar je rekening mee zal moeten houden, maar een dakkapel vergunningsvrij kunnen realiseren zorgt er wel voor dat je niet alleen heel wat tijd, maar ook geld kan besparen.
Opgepast met renovatie- en herstellingswerkzaamheden
Een ander punt waar je als eigenaar van een woning altijd rekening mee zal willen houden heeft betrekking tot het (laten) uitvoeren van renovatie- en herstellingswerkzaamheden. Het is namelijk niet omdat je voor de oorspronkelijke dakkapel een vergunning hebt verkregen dat je er zomaar alles mee kan doen wat je wil. Grof gezien stelt de wet dat iedere structurele, visuele aanpassing opnieuw moet worden aangemeld bij de gemeente. Bovendien zal er opnieuw een controle gebeuren waardoor er een aangepaste vergunning moet worden verstrekt. Het feit dat je in eerste instantie voor je dakkapel een vergunning hebt verkregen brengt dan ook geen enkele garantie voor de toekomst met zich mee, in tegendeel.
De aanpassingen die door middel van renovatie- of herstellingswerkzaamheden worden uitgevoerd kunnen van allerhande aard zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je de constructie van de bestaande dakkapel laat aanpassen waardoor deze groter wordt, maar ook de afwerking kan worden aangepast. Een houten dakkapel kan bijvoorbeeld probleemloos worden voorzien van een kunststof afwerking waardoor de duurzaamheid evenals het onderhoudsvriendelijke aspect wordt verbeterd. In beide gevallen zal je er evenwel rekening mee moeten houden dat je een nieuwe vergunning zal moeten aanvragen bij je gemeente. De enige uitzondering hierop wordt gemaakt wanneer de dakkapel zich aan de achterzijde van de woning bevindt.
Aanvraag extra vergunning voorkomen
Het spreekt voor zich dat je er niet op zit te wachten om niet één, maar wel twee keer een prijs van tussen de 300 en 600 euro voor een vergunning te moeten betalen. Omwille van deze reden is het dan ook altijd aan te raden om even met je dakkapelspecialist rond de tafel te zitten om samen met hem (of haar) na te gaan welke aanpassingen er vergunningsvrij kunnen gebeuren en welke niet. Bij twijfel kan je uiteraard altijd nog een extra controle uitvoeren bij de gemeente of stad waarin je woonachtig bent.