Bij het realiseren van een dakkapel dien je rekening te houden met een aantal verschillende onderdelen waar gebruik van moet worden gemaakt. De opbouw van de dakkapel bestaat onder meer uit zogenaamde zijwangen. Deze wanden aan de zijkant van de dakkapel kunnen worden gemaakt uit verschillende materialen en bepalen voor een niet onaanzienlijk deel de uitstraling waar je dakkapel over zal beschikken. Ben jij eveneens van plan om een nieuwe dakkapel te laten bouwen of wil je een bestaand exemplaar renoveren? In dat geval vertellen wij je op deze pagina alvast graag met welke gemiddelde kosten je rekening moet houden voor het kopen of laten vervangen van de zijwangen van een dakkapel.
Inhoud van deze prijsgids:
Hoeveel kost een zijwang dakkapel?
Het kostenplaatje dat wordt aangerekend voor het kopen van een zijwang dakkapel is sterk afhankelijk van meerdere factoren. In het bijzonder het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt kan op dit vlak een niet onbelangrijke factor blijken. Voor het realiseren van een zijwang van een dakkapel kan er gebruik worden gemaakt van verschillende materialen, namelijk:
- Houten rabatdelen
- Trespa platen
- Keralit rabatdelen
- Zink
De keuze die je maakt op vlak van deze materialen is uiteindelijk van doorslaggevend belang voor het uiteindelijke prijskaartje dat in rekening zal worden gebracht. Wil je er zeker van zijn dat de zijwang van je dakkapel tegen een zo scherp mogelijke prijs kan worden gerealiseerd? Dan is het interessant om te kiezen voor houten rabatdelen. Heb je iets meer budget voor handen? In dat geval kan je bijvoorbeeld kiezen voor keralit.
Type kostprijs | Gemiddelde kostprijs |
Realiseren van zijwang bij dakkapel | Tussen 70 & 180 euro per vierkante meter |
Tot 30% besparen op de kostprijs van een zijwang dakkapel
Het realiseren van de zijwangen voor je dakkapel vormt absoluut niet de grootste kost waar je rekening mee dient te houden, in tegendeel. Toch is het altijd interessant om een mogelijkheid te hebben om te besparen op het prijskaartje dat voor een zijwang voor een dakkapel in rekening wordt gebracht. Dit kan op tal van verschillende manieren, maar de interessantste is toch echt door een objectieve vergelijking uit te voeren tussen bedrijven die een dakkapel voor jou kunnen realiseren. Door een dergelijke vergelijking uit te voeren is het dan ook zomaar mogelijk om in de praktijk een besparing te realiseren die kan oplopen tot een niet onaantrekkelijke 30 procent. Dit betekent dat je bijna één derde van het prijskaartje van een zijwang dakkapel kan besparen. Dit is uiteraard zeer mooi meegenomen.
De prijsopbouw van een zijwang dakkapel
De prijsopbouw van een zijwang dakkapel bestaat voor het grootste deel uit het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Uiteraard wordt de uiteindelijke prijsopbouw concreet beïnvloed door het type materiaal waarvoor wordt gekozen, maar de algemene regel is als volgt. De materiaalkost neemt zo’n 60 procent van de kostprijs voor een zijwang dakkapel in beslag. 35 procent gaat op in de arbeidskosten en de resterende 5 procent is nodig om de voorrijkosten in te dekken. Uiteraard kunnen de arbeidskosten voor het realiseren van een zijwang dakkapel eveneens worden beïnvloed door bijvoorbeeld het feit of je al dan niet zelf de zijwang gaat realiseren, maar daar komen we verder op deze pagina nog uitgebreid op terug.
Keuzes die de kostprijs van een zijwang dakkapel kunnen beïnvloeden
Met betrekking tot het laten realiseren van een zijwang dakkapel is het noodzakelijk om verschillende keuzes te maken. Al deze verschillende keuzes zullen uiteindelijk een niet onbelangrijke invloed hebben op de kostprijs die in rekening wordt gebracht. We hebben de belangrijkste van deze keuzes alvast even voor jou op een rijtje gezet.
Keuze 1: Het materiaal waar een zijwang dakkapel van is gemaakt
Zoals reeds eerder aangegeven is het mogelijk om een keuze te maken uit verschillende soorten materialen waar een zijwang dakkapel uit kan worden gemaakt. De keuze van het materiaal zal uiteindelijk niet alleen de uitstraling van de dakkapel beïnvloeden, maar ook de kostprijs die in rekening wordt gebracht. Het is daarom aan te raden om de verschillende materialen even grondig met elkaar te vergelijken. Alleen op deze manier haal je er uiteindelijk dat ene materiaal met de beste prijs-kwaliteitverhouding tussenuit.
Keuze 2: Zelf de zijwang dakkapel realiseren of uitbesteden?
Voor de realisatie van de zijwang van een dakkapel is het mogelijk om de werken zelf uit te voeren of ze uit te besteden aan een derde persoon. Dit laatste is uiteraard het duurst, maar het zorgt er wel voor dat je kan genieten van de expertise van een echte vakman. Het spreekt voor zich dat het plaatsen van een zijwang dakkapel zeer specialistisch werk is. Plaats je deze foutief, dan wordt je achteraf geconfronteerd met een niet onaanzienlijk probleem. Toch, het zelf realiseren van een zijwang dakkapel zorgt er wel voor dat er zomaar even een besparing kan worden gerealiseerd die kan oplopen tot een niet onaantrekkelijke 35 procent. Zo wordt jouw zijwang dakkapel meteen een flink stuk voordeliger.
Interessante bespaartips
Eerder op deze pagina hebben we je reeds aangegeven hoe het mogelijk is om zomaar tot 30 procent te kunnen besparen op het kopen van een dakkapel. Er zijn echter nog een aantal interessante bespaartips waar je rekening mee kan houden. We hebben ook deze even voor jou in een beknopt overzichtje geplaatst:
- Inperken van de voorrijkosten
5 procent van het totale prijskaartje is vereist voor het indekken van de zogenaamde voorrijkosten. Door er voor te kiezen om een beroep te doen op de diensten van een bedrijf uit jouw omgeving is het dan ook mogelijk om deze 5 procent op eenvoudige wijze uit te sparen. Op deze manier kan een bedrijf welke in eerste instantie duurder oogde uiteindelijk toch als goedkoopste uit de bus komen.
- Steek zelf de handen uit de mouwen!
Het volledig zelf realiseren van een zijwang dakkapel is niet zo eenvoudig. In het merendeel van de gevallen zal zelfs een echte doe-het-zelver zich dan ook graag laten bijstaan door een expert. Dit betekent echter niet dat er op dit vlak niet kan worden bespaard, in tegendeel. Door zelf de handen uit de mouwen te steken is het dan ook mogelijk om een aantrekkelijke besparing te realiseren op de uiteindelijke kostprijs en dat zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit en afwerking.